Cholesterolu nie można w pełni wyeliminować z ludzkiego organizmu, jak mogłyby sugerować niektóre reklamy różnego rodzaju produktów. Jest niezbędnym składnikiem naszego organizmu i należy go utrzymywać na zdrowym poziomie, nie można się go jednak całkowicie pozbyć, ponieważ miałoby to opłakane w skutkach rezultaty.
Czym jest cholesterol?
Jest to związek chemiczny, który jest składnikiem błon ustrojowych ludzkiego organizmu. Ponadto to właśnie z niego powstają hormony: steroidowe, nadnercza oraz płciowe. Znaleźć go można również w tkance skórnej, gdzie pod wpływem promieni słonecznych przekształca się w witaminę D2. Jest również składnikiem osocza i chroni krwinki przed wpływem wszelkich substancji toksycznych. Uważaj, na wysoki cholesterol i jego następstwa!
Należy również wiedzieć, że najwięcej tego związku występuje w mózgu, nadnerczach oraz wątrobie, gdzie jest produkowany i gdzie następuje jego rozkład. Ciekawostką jest, że organizm samodzielnie produkuje ok. 60-80% cholesterolu, natomiast jedynie 20-30% dostarczane jest z pożywienia. Należy dbać o jego odpowiedni poziom, ponieważ zbyt wysokie stężenie może prowadzić do licznych, niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka chorób układu krwionośnego, jak miażdżyca, zawał serca czy choroba wieńcowa.
Cholesterol i jego rodzaje
W ludzkim organizmie wyróżnia się dwa rodzaje cholesterolu: zły (LDL) oraz dobry (HDL). LDL transportuje cholesterol z wątroby do kolejnych komórek ustrojowych, również do nabłonka tętniczego, gdzie może tworzyć tzw. blaszkę miażdżycową. Z kolei HDL działa odwrotnie i transportuje cholesterol z komórek z powrotem do wątroby.
Jak można walczyć ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu?
Przede wszystkim za pomocą diety i aktywności fizycznej. Z codziennego jadłospisu należy wyeliminować wszystkie te produkty, które bogate są w kwasy tłuszczowe zwierzęce i zastąpić je roślinnymi. Trzeba wyrzucić z lodówki boczek, słoninę, tłuste mięsa czy smalec, ale również ograniczyć spożycie mleka, serów, jaj i śmietany. Przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu należy serwować rodzinie ryby morskie, które są bogate w kwasy wielonasycone, działające przeciwmiażdżycowo i ochronnie. Dodatkowo każdego dnia każdy członek rodziny powinien zjadać porcję warzyw i owoców, które w swoim składzie posiadają znaczne stężenie błonnika.
Istotny jest również rozkład posiłków w ciągu dnia oraz ich liczba – z dwóch należy zwiększyć ich liczbę do pięciu, powinny one też być lekkostrawne. W ten sposób dostarczamy organizmowi stale niezbędnego do funkcjonowania „paliwa”, co ma wpływ na nasz nastrój, koncentrację i doskonałe samopoczucie. Istotnym elementem jest również aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dobrze jest ograniczyć spożycie słodyczy, co będzie miało również wpływ na smukłą sylwetkę.
Trzeba pamiętać o tym, że stres, nadwaga i palenie papierosów mogą również mieć znaczący wpływ na podwyższenie cholesterolu w ludzkim organizmie. Dbając o zdrowie nasze i naszych bliskich, dłużej cieszymy się doskonałym samopoczuciem i eliminujemy ryzyko ciężkich chorób.