Wątroba to organ, który pełni wiele istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Niestety, niekiedy jej działanie zostaje zaburzone. Co można zrobić w takim przypadku i jakie środki mogą pomóc w przywróceniu jej pełni zdrowia?
Istnieje kilka sposobów, które mogą poprawić działanie wątroby. Jeśli zauważy się, że doszło do pogorszenia funkcji tego narządu, na początku najlepiej jest zastosować odpowiednią lekkostrawną dietę. Zazwyczaj nie może być w niej tłustego mięsa, ale również produktów pełnoziarnistych czy nabiału. Po skończeniu diety produkty należy wprowadzać powoli, by nie doszło do nagłego powrotu dolegliwości. W niektórych przypadkach wskazane jest, by na wątrobę zastosować środki ziołowe. Które z nich są najbardziej skuteczne?
Co oczyszcza jelita? Ostropest plamisty, a szczególnie jego nasiona, to zazwyczaj polecany środek na wątrobę. Istnieją także inne, podobnie działające rośliny, takie jak karczoch czy czarnuszka, jednak to właśnie ostropest uznawany jest za najskuteczniejszy. Jego moc tkwi w sylimarynie, substancji, która chroni komórki wątroby przed złym wpływem toksycznych substancji. Obecnie bardzo trudno jest uniknąć toksyn. Znajdują się one niemal wszędzie, również w powietrzu i codziennie spożywanych posiłkach. Gdy dołączy się do tego takie używki jak alkohol czy papierosy, wątroba może mieć problem z regeneracją. Zastosowanie kuracji z ostropestem plamistym powinno rozwiązać ten problem.
W przypadku chorej wątroby warto również zażywać wyżej wspomnianą czarnuszkę. To zioło było zapomniane przez wiele lat. Obecnie jednak wraca do łask jako remedium na prawie wszystkie choroby. Czarnuszka wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, co bardzo odciąża wątrobę i inne narządy. Dlatego też czarnuszka jest polecana w przypadku żółtaczki. Sprawdź artykuł http://ziola-oczyszczajace.pl/jakie-ziola-na-oczyszczenie-jelit/
Zioła na wątrobę można stosować osobno lub w mieszance. Dobrym środkiem, który zawiera aż trzy zioła na wątrobę jest Hepa Vitale. Oprócz ostropestu i czarnuszki można tam znaleźć także babkę płesznik, która jest źródłem witalnego błonnika.