Kamica żółciowa – przyczyny i czynniki ryzyka

Kamica żółciowa – przyczyny i czynniki ryzyka
5 (100%) 11

Kamica pęcherzyka żółciowego to choroba, która powstaje na skutek zastoju żółci w drogach żółciowych. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest powstawanie złogów (kamieni), które mogą tworzyć się w pęcherzyku żółciowym lub poza nim.

Nawarstwianie się kamieni – złożonych najczęściej z cholesterolu, białek oraz jonów nieorganicznych – powoduje zastój żółci, która nie ma możliwości swobodnego przepływu. Powstające złogi i zahamowany przepływ żółci powoduje charakterystyczne objawy kamicy żółciowej, do których należy zaliczyć ostry ból brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia i gorączkę.

Przyczyny kamicy żółciowej

Podstawową przyczyną powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego jest wytrącanie się substancji zawartych w żółci, które w bezpośredni sposób przyczyniają się do powstawania kamieni.

Na tworzenie się złogów wpływają trzy podstawowe grupy czynników:

  • zbyt duża zawartość cholesterolu w żółci (najczęściej na skutek jego nadmiernej produkcji przez wątrobę),
  • zbyt mała ilość kwasów żółciowych (co może być spowodowane zaburzeniami w ich wytwarzaniu lub tak zwanym wchłanianiem zwrotnym w jelitach),
  • problemy z odpływem żółci (które najczęściej są wynikiem nieodpowiedniej perystaltyki jelit).

Każda z tych przyczyn może być konsekwencją skłonności genetycznych, złych nawyków żywieniowych, określonych chorób bądź czynników w żaden sposób niezależnych od człowieka.

Czynniki ryzyka występowania kamicy pęcherzyka żółciowego

Kamica żółciowa powstaje na skutek wytworzenia się kamieni, które mogą powstawać w pęcherzyku żółciowym lub drogach żółciowych. Przyczyny ich powstawania są bardzo różne – mogą być one zarówno genetyczne, jak i nabyte.

Więcej na stronie http://kamicazolciowa.edu.pl/kamica-pecherzyka-zolciowego/

Do najczęstszych czynników ryzyka zwiększających możliwość wystąpienia choroby należy zaliczyć:

  • płeć (kamica żółciowa występuje u kobiet cztery razy częściej niż u mężczyzn),
  • podeszły wiek,
  • czynniki hormonalne (ciąża, zażywanie leków hormonalnych),
  • otyłość,
  • mukowiscydoza,
  • cukrzyca,
  • zbyt wysoki poziom trójglicerydów we krwi,
  • przyjmowanie leków z grupy fibratów,
  • poddawanie się leczeniu sprzyjającemu zastojowi żółci (na przykład zakładanie protez lub szwów chirurgicznych),
  • zabiegi operacyjne (zwłaszcza przeprowadzane w obrębie układu pokarmowego),
  • infekcje i choroby dróg żółciowych oraz wątroby,
  • częste i duże wahania masy ciała,
  • choroby tarczycy (przede wszystkim niedoczynność),
  • niedokrwistość hemolityczna,
  • długotrwałe żywienie pozajelitowe,
  • marskość wątroby,
  • choroba Leśniowskiego – Crohna (czyli przewlekły stan zapalny przewodu pokarmowego).

Jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej jest podstawowa bolączka czasów współczesnych, czyli niezdrowe nawyki żywieniowe. Powstawaniu kamicy żółciowej sprzyja przede wszystkim spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów, zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego w codziennej diecie oraz nieregularne i spożywane w pośpiechu posiłki. Należy przy tym nadmienić, iż nie do rzadkości należy sytuacja, w której kamica pęcherzyka żółciowego powstaje na skutek jednoczesnego wystąpienia kilku wymienionych wyżej czynników.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *